Заплати за 15,8 млн. лева са забавени от началото на годината досега. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 10,4 милиона. Това съобщи в рубриката „Чети етикета" на bTV Теодора Дичева от Главната инспекция по труда, която представи най-честите сигнали и нарушения в трудовото законодателство.

Закъсненията преди години бяха по 6-7 месеца, а сега периодът започна да се скъсява, отбеляза тя.

Според синдикатите обаче тези данни са само малка част от неизплатеното на работници.

15-те милиона са само тези, които са установени. Това е не повече от 15-20% от това, което е като цяло, каза Валери Апостолов от КТ „Подкрепа". По думите му тенденцията за неизплащане на заплати е трайна. Според синдикатите има драстични нарушения на Кодекса на труда и те се усилват.

Дичева обаче обясни, че се случва работникът да е договорил заплата, която е платена, но голямата част от парите се плаща на ръка и не може да се предяви.

Около 30 на сто е сивият сектор, но това, което солидарно се договарят работодател и работник да измамят държавата, няма нищо общо с това, което документално е договорено и което не е изпълнено от работодателя. Това са две различни измами, изтъкна пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Работниците са поставени на колене, те не могат да поставят условия на работодателя. Той им казва: Или започваш при тези условия, или не започваш", контрира Апостолов.

През 2015 г. са установени над 220 000 нарушения, като най-голям процент от тях са по трудови правоотношения и безопасни условия на труд. Най-често работодателят не спазва работно време, почивки и отпуски, става ясно от данните на Инспекцията по труда.

Един от основните проблеми е, че се сключват трудови договори на 4 часа, а устно се разбират, че ще се работи по 8 и повече.

С това е свързана и практиката „пари в плик".

Плащат се осигуровки на 4 часа, част от заплатата се плаща официално, а другата част се дава на ръка.

Рисковите сектори са „Търговия на дребно","Ресторантьорство", „Хотелиерство", „Дейности по охрана", „Сухопътен транспорт",„Строителство".

А ето как фирма доведе до пълна безизходица свои бивши и настоящи работници заради забавени заплати. Дължимите им суми са натрупвани с години, а проверките на Инспекцията по труда удрят на камък.
Част от тези хора са бивши охранители и работници към фирма за добив и преработка на каменни блокове. Друга част все още работят.

Макар юридически да става дума за две отделни фирми, общото между тези хора е, че очакват заплатата си от едно и също място и всички са потърпевши.

„Имам да вземам 13 хиляди и нещо, с лихвите - 15 хиляди лева" каза бившият работник Виктор Каменов.

„Ако работим, затъваме повече, ако бягаме - тези пари ги губим. Никога няма да ги вземем тия пари", опасява се охранителят Крум Григоров.

Много от бившите вече работници са завели и са спечелили съдебните битки срещу фирмите-работодатели.

„Аз съм с 11 заплати. Спечелил съм делото, продължавам по-нататък - да запорирам имущество", закани се бившият работник Костадин Костадинов.

Бавенето на заплатите според потърпевшите започнало преди около три години, но първият им сигнал до Областната инспекция по труда е от края на миналата година.

Заварихме директора й в отпуск, но ето какво каза той по телефона.

„За съжаление, фирмата, която осъществява охрана на обектите, не съдейства за извършване на нашата проверка. За това, че фирмата не съдейства, след множество наши опити да установим контакт с фирмата да се яви и да представи документите, тя е санкционирана за възпрепятстване за извършване на проверката, което като наказателно постановление е едно от най-тежките наказания по Кодекса на труда - за 20 хиляди лева", обясни директорът на областната инспекция по труда в Монтана.

В началото на тази година следват още сигнали от работници. Инспекцията по труда отново е затруднена, тъй като и охранителната фирма, и управлението на предприятието, са в София.

Затова в проверката се включват инспектори от София - отново без резултат.

Помощ е потърсена и от националния омбудсман, но случаят не е и от неговите правомощия.

Ръководството на завода в Монтана отказа коментар пред камера.

Потърпевшите със спечелени съдебни дела разчитат на предстоящите публични продажби, обявени от държавен съдия-изпълнител. Дали това ще върне дължимото им, на този етап е въпрос без отговор.