Европейският съюз предлага нова рамка, която да гарантира авторското право в интернет. Правилата обаче не са особено харесвани от технологичните компании. Google дори намекна, че могат да доведат до цензура и са стъпка назад.

Според интернет гиганта предложените нови правила ще накарат компаниите да проверяват предварително всяко съдържание, което потребителите качват, преди то да бъде публикувано. "Това практически ще превърне интернет в място, където всичко, което се качва, трябва да бъде прегледано първо от адвокати, преди да стигне до аудиторията", съобщи Google в своя блог.

"Разочаровани сме и от предложението за нови права на пресата, въпреки десетките хиляди гласове, включително нашите, за друг подход. Предложението прилича на провалените закони в Германия и Испания и представлява стъпка назад за авторското право в Европа. Ще навреди на всеки, който пише, чете или споделя новини, включително и множество стартъпи в Европа, които работят с новинарския сектор, за да изграждат онлайн бизнес модели", коментира още компанията.

Интернет потребители вече започнаха и онлайн кампания против предложенията.

Освен това Google е против желанието на ЕС да накара компанията да плаща на медиите, за това, че използва части от техните новини в Google News. Интернет гигантът смята, че по този начин безплатно праща трафик към медиите, който те могат да монетизират. Това няма да се случи, ако трябва да им плаща за връзките към техните публикации, предупреждава Google.

"Смятаме, че има по-добър начин. Иновациите и партньорството, а не субсидиите и ограниченията са ключът към успешен, разнообразен и устойчив новинарски сектор в Европа", коментира още интернет гигантът.

Политици също се изказаха против предложенията. Джуиля Реда от "пиратската" партия, обяви, че това е "атака срещу линка" и тя няма да успее.