Със 135 гласа в 200-местната долна камара на парламента на Чехия бе одобрен закон, ограничаващ правото на политици да имат бизнес, включително да притежават медии.

Текстът засяга пряко интереса на финансовия министър Андрей Бабиш – най-големият частен работодател в страната. На компании, в които политици притежават голям дял, ще се забрани да участват в обществени поръчки. Няма да има и автоматично подновяване на субсидиите от ЕС за тях. Това става с поправки в закона обществените поръчки и за тях гласуваха всички партии без движението ANO на Бабиш. В момента той е много популярен и е водещ сред потенциалните кандидати да стане премиер след парламентарните избори догодина.

"Олигарсите трябва да изберат между това да са в кабинета и да получават субсидии, договори от държавни и общински институции или да притежават медии", заяви в профила си в "Туитър" премиерът социалдемократи Бохуслав Соботка.

Бабиш би могъл да заобиколи забраната, като прехвърли собствеността върху медии или компании на партньор или член на семейството му. "Те са лузъри, които не знаят как стават нещата", цитира думите му www.idnes.cz, една от притежаваните от него медии.

Законът се нуждае от одобрение и в Сената, но широката подкрепа в долната камара показа, че депутатите могат да преодолеят евентуално вето от сенаторите.