Доста момичета от интерната в плевенското село Подем са с нарязани ръце. Проявата на автоагресия е защото те не виждат перспектива и цел. Децата от интерната са заключени зад решетките - оградата, която не могат да напускат, нямат телефони, достъп до интернет, нито смислени начини за прекарване на свободното време. 

Това каза Мая Манолова пред репортери в Плевен след проверка в интерната в сряда. Преди около година обмудсманът и екипът й дали препоръки за промяна в интерната в доклад, представен публично. "освен че е сменен директорът, за 10 месеца нищо добро не се е случило. Децата получават наказания, които не са предвидени в правилника. Карат ги да чистят двора и санитарните помещения като сред тях назначават командири, които ги надзирават и донасят на педагозите кой как се държи.

Понякога командирите малтретират връстниците си, разказа Манолова. За нея децата от интерната са жертви, лишени от свобода и живеят като в концлагер. Учебният процес е формален - в смесените паралелки са с по 2-3-4 деца, които обичайно повтарят класа. В 6-ти клас има деца, които не могат да пишат и четат, допълни омудсманът. Според Манолова тези интернати символизират провала на институциите и на системите за закрила, образователната и правосъдната, които не са измислили нищо по-подходящо за деца жертва на обстоятелствата, семейната среда, институциите. Още през януари т.г. в специален доклад тя е дала генерална препоръка за спешното им закриване, защото вместо да възпитават, осакатяват децата.

Манолова настоява министерство на правосъдието да ускори темповете по изготвяне на закон за детското правосъдие, който да бъде представен за публично обсъждане. По думите й министерството на образованието е спечелило проект за 2 млн. лв. за обучителни дейности на хората, които ще работят за извеждане на интернатските деца в новите социални услуги. Надявам се тези пари да отидат за индивидуална оценка на всяко дете с анализ на проблемите му. В Подем са настанени 26 момичета. При наша анкета в сряда някои написаха "имаме нужда от подкрепа, не от наказания". Смятам, че тези деца трябва да посещават нормално училище, допълни омбудсманът.