Зле замислено и икономически погрешно, еврото е в сърцевината на повечето проблеми на еврозоната като стагнация, безработица и възхода на крайнодесните. Това коментира Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от „Франс прес”.

Искреният икономист изтъква, че единната европейска валута е биластруктурно дефектна от самото начало и отнема способността на страните членки да направят решаващи корекции на своите икономики.

„Това, което те направиха, беше да сложат каруцата пред коня. Те се опитаха да създадат еврото преди да имаха необходимите институции”, отбелязва 73-годишният бивш главен икономист на Световната банка.

Докато еврото може да е от полза за „няколко души и банкерите, които могат да движат пари по-лесно от едно място на друго”, то е по-малко положително за обикновените хора в еврозоната, страдащи от отслабнали икономики и висока безработица.

„Нашите общества са в застой, ние не се разрастваме. Това ще даде тласък на крайнодесните партии”, констатира Стиглиц, докато крайнодесни партии печелят все повече популярност във Франция, Холандия, Германия и Австрия, което отчасти се дължи на високата безработица.

Стиглиц разкритикува остро правилата, залегнали в основата на единната валута, както и тези, които регулират Европейската централна банка.  

„Трябва да се променят правилата, когато правилата са грешни. Ако имате грешни правила, след това последиците са катастрофални”, подчерта той.

„Тези правила не са като десетте заповеди, които Бог даде на евреите в планината Синай”, отбеляза Стиглиц, добавяйки, че икономиката и политиката зад фискалните и монетарните правила на еврозоната „трябва да се преосмисли”.