Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е загубил дело за клевета срещу шефа на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, съобщи "Правен свят" след проверка.

Преди 3 месеца Софийският градски съд (СГС) окончателно е потвърдил разпореждане на районния съд, с което делото срещу Георгиев е прекратено, като и двете инстанции са категорични, че шефът на КОНПИ не е наклеветил Бисеров със свое изказване пред медиите. Бившият зам.-шеф на НС е осъден да плати 400 лева разноски за адвокат на Георгиев.

Христо Бисеров се почувствал оклеветен от изказване на шефа на КОНПИ пред журналисти през април м.г., когато комисията за конфискация заведе иск срещу него за отнемане на имущество за около 2 млн. лева. Тогава Пламен Георгиев каза, че случаят много прилича на пране на пари.

Думите, които Бисеров възприел като клевета, са следните: "Аз това казах, че за мен това е класически тип на "пране на пари", но не по смисъла на Наказателния кодекс. Значи, ние не доказваме "пране на пари". Ние просто искаме да отнемем сумата, която незаконно е придобита."

Друга част от изказването на Георгиев, която Бисеров възприел като клевета, са и обясненията, че Ивайло Главинков е син на съпругата му, но не и негов, както и сделките с имущество, които е правило семейството на бившия зам.-шеф на НС.

"Първо, това е масова схема. Това беше схемата и при така наречените Братя Галеви... Същата е схемата: чужда фирма превежда пари от чужбина", каза Георгиев тогава.

Съставът на СГС с председател Иван Коев е категоричен, че първоинстанционният съд правилно е приел, че в случая не става дума за клевета. По думите му, клеветенически са само конкретни твърдения за точно определено обстоятелство, време, място, лице.

"Това обстоятелство следва да бъде позорно, т.е. недостойно, от гледна точка на общоприетите морални разбирания, и да предизвиква еднозначната негативна оценка на обществото за личността на засегнатия, или в частност – да представлява приписване на конкретно престъпление, извършено от последния. Тези факти трябва обективно да бъдат съобщени, а не да се извеждат чрез предположения, асоциации, интерпретации или други форми на субективна психическа дейност. В настоящия случай, цитираните по-горе изрази не съдържат твърдения за "разгласяване на позорни обстоятелства и преписване на престъпления", свързани с личността на тъжителя, поради което обективно с тях не би могло да се препише престъпление", се казва в решението на градския съд.

Отделно от това, съдия Коев констатира, че Бисеров често е критикуван в публичното пространство, а в конкретния случай е направил субективен прочит на оценъчните съждения на шефа на КОНПИ и е решил, че са клеветнически.

Междувременно, делото за отнемането на имущество от семейство Бисерови е далеч от финал. То започна в СГС през есента на миналата година, но в следващите осем месеца няколко пъти беше отлагано, за да бъдат изпращани преписи от исковата молба до Бисеров, съпругата му Мария и синът ѝ.

До това производство пък се стигна след обвинението срещу бившия зам.-шеф на ДПС за пране на пари, от което по-късно прокуратурата се отказа и то не стигна до съд. Бисеров беше изправен пред съда само за данъчни престъпления, но пък беше оправдан на две инстанции. Все още дело във Върховния касационен не е образувано.