Унгария с радост би подкрепила еврокомисаря Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Той е на посещения в България, където заедно с българския си колега Бойко Борисов инспектираха охраната на границата с Турция. 

В отговор на въпрос за избора на нов шеф на ООН Виктор Орбан отбеляза "историческата възможност за страните от Централна и Източна Европа да излъчат кандидат", съобщиха от правителствената информационна служба.

"България има много жени, които са уважавани в света и са талантливи. Кого ще излъчи страната обаче е нейно суверенно решение. Моля се да не проиграем шанса си - ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем

възможността на други, а да я запазим за страните от този регион", коментира Орбан.

"Уважаваме комисаря Георгиева, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили. Но кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство. Възможността за Централна Европа е в ръцете на България", добави унгарският премиер.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. 

При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място. 

Евентуалната кандидатура на Кристалина Георгиева се ползва със силна европейска подкрепа. 

Според неофициална информация българският еврокомисар може да бъде издигнат от Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия.