Събира данни за устройствата и местоположението, както и биометрична информация, за да разпознае безпогрешно потребителя, съхранява ги локално

Нова технология, разработена от американски стартъп, може да сложи край на паролите като средство за идентификация. UnifyID се явява система за авторизация, която използва биометрични параметри вместо традиционната парола.

Разработчикът на системата твърди, че паролите вече не са способни да защитават потребителите от взлом. UnifyID събира и анализира данни за устройствата и местата, на които обикновено работи човек, както и за неговите биометрични параметри и поведение. По този начин технологията предотвратява влизането в системата от непознато устройство или от нехарактерно място и, разбира се, от непознат човек.

UnifyID не взима пръстови отпечатъци, нито пък сканира ириса на окото. Вместо това разпознава потребителя по походката, пулса, скоростта и маниера на натискане на клавишите, дори по начина на сядане и ставане от стола.

Не е необходимо човек да прави специални усилия или да извършва специални действия, за да се идентифицира пред своето устройство. Достатъчно е „да бъде себе си”, уверяват разработчиците. По-тривиалните начини за оторизация, като пръстовите отпечатъци, са дразнещи и прости за възпроизвеждане от престъпниците, подчертават от компанията.

Още по-уязвими са паролите – хакерите могат лесно да ги узнаят или заобиколят. Съвременните системи за идентификация се базират на секретна информация, но проблемът е, че потребителят споделя тази информация всеки път, когато влиза в системата, в резултат на което тя престава да бъде секретна, допълват от американския стартъп.

В работата си UnifyID използва комбинация от множество технологии и алгоритми, вкл. невронни мрежи, системи за филтриране и обработка на сигнали, машинно обучение, Байесови мрежи, дървовидни схеми и т.н. В момента платформата се намира на етап бета-тестове във вид допълнение за браузъра Chrome и мобилно приложение за iOS, като се очаква скоро и версия за Android. Базовият вариант за демонстрация на възможностите е безплатен.

С помощта на UnifyID потребителите могат да се оторизират в социални мрежи или в лични кабинети в банкови сайтове, без да въвеждат логин и парола. Но платформата ще им позволи да направят това, само когато е сигурна в тяхната идентичност. В първите дни UnifyID ще бъде подозрителна и може да изиска допълнителна идентификация с пръстов отпечатък от смартфон, но когато опознае достатъчно добре потребителя, изключително рядко ще се нуждае от подобни потвърждения.

За разлика от други решения за оторизация, UnifyID оставя контрола върху събираните данни напълно в ръцете на потребителя. Информацията се съхранява в локалните устройства, е не в облачни сървъри. Освен това данните са криптирани по такъв начин, че компанията няма пряк достъп до техния смисъл.