Депутатите отхвърлиха законопроект на Патриотичния фронт, с който се предлага възстановяване на наборната военна служба в страната като задължение на гражданите за участие в нейната отбрана единно с професионалната военна служба, изпълнявана на основата на договор в досегашния й вариант.

Регламентира се също и възможността за доброволна военна служба за определена категория лица на основата на договор.

Текстовете получиха само 28 гласа "за" в пленарната зала.

„Не може в момента да се мисли за наборна армия. Професионалната армия засега е добро решение", коментира Валентин Радев от ГЕРБ по време на дебатите.

"Времето не само е дошло, ами ни е и подминало", коментира в отговор по-късно на брифинг Красимир Каракачанов от ВМРО.

Националистите от ВМРО и НФСБ отдавна настояват за връщане на казармата и попълване на армията с наборници. Мотивът е, че професионалните войници не са достатъчно като брой, за да могат да гарантират сигурността на страната ни.

Задължителната наборна военна служба отпадна от 1 януари 2008 г.

Разширяване на правомощията на началника на отбраната предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които депутатите приеха на първо четене. Командващият ще отговаря за подготовката и състоянието на оперативните способности не само на Българската армия, но и на всички формирования от въоръжените сили, като поема и непосредственото ръководство на бригадата „Специални сили".

Освен това е прецизирано и правомощието му да въвежда и извежда от експлоатация отбранителни продукти за нуждите на въоръжените сили. Текстовете предвиждат всичко това да не бъде обвързано с изземане на правомощия от министъра на отбраната.

Промените възлагат нови задачи на въоръжените сили в мирно време като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана, поддържане и развиване на способности за киберотбрана, както и изпълнение на специални полети за държавното ръководство, когато „Авиоотряд 28" не е в състояние да обслужи нуждите му.