Ранни научни експерименти показват, че някой ден може да стане възможно създаването на бебета без използването на яйцеклетки, посочват изследователи, цитирани от Би Би Си. 

Британски учени са успели да направят здраво бебе мишка, "подмамвайки" сперматозоиди да повярват, че се насочват към нормални яйцеклетки, докато това не били такива. 

За експеримента се разказва в изданието Nature Communications. Изводите са революционни, защото ако един ден нуждата от яйцеклетките я няма, ролята на жените в зачеването ще се елиминира. 

Засега научната работа помага да се обясни в детайли процесът на оплождане и оформяне на бебе. 

Експериментът е проведен от екип на Университета на Бат, който започнал своите опити с неоплодена яйцеклетка. Учените използвали химикали, за да оплодят яйцеклетката и да я направят чрез трик "псевдо-ембрион". Тези получени от тях "фалшиви" или неестествени ембриони споделят много общи неща с обикновени клетки, като клетките на кожата, по еднакъв начин те разделят и контролират ДНК. 

Изследователите предположили, че ако инжектират сперма в псевдо-ембрионите на лабораторна мишка, може да създадат здрави бебета. И по същия начин някой ден ще може да се постигнат подобни резултати и с хората, чрез използването на клетки, които не са истински яйцеклетки. 

Предварително било преценено, че шансът в експеримента с мишките да се направи успешна бременност е едно към четири. Имало е успех. Д-р Тони Пери обяснява пред сайта на Би Би Си: "Това е първият път, в който някой може да покаже, че нещо друго, освен яйцеклетка, може да се комбинира със сперма и по този начин да се отгледа поколение". "Това преобръща близо 200 години мислене", продължава той. 

Успехът на едно бъдещо възпроизводство без яйцеклетки, с използване на друг вид изкуствени заместители, би имал огромни морални въздействия и би направил възможно мъж да има дете без жена, като детето му по-скоро би било негов не-еднояйчен близнак, отколкото негов клонинг. Но това са спекулативни и нереални сценарии в момента, подчертава д-р Пери. 

Целта на учените остава да се разберат точните механизми на оплождането, защото това, което се случва след като сперматозоидът се слее с яйцеклетката, все още е в известна степен мистерия. Знае се, например, че яйцеклетката напълно "разсъблича" ДНК-то на сперматозоида и цялата му химична обвивка и го "облича наново". Това го спира да се държи като сперматозоид и го кара вече той да започне да се държи като ембрион. Но как става "промяната на костюмите" не е напълно известно на медицината. 

По-рано тази година в Китай учени успяха да произведат сперма от стволови клетки и после да оплодят яйцеклетка с нея, за да създадат здрава мишка.