Водолази още търсят нелегалните мигранти, паднали във водите на река Дунав, след като лодката им се обърнала в участъка между селата Арчар и Добри дол. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Русе Димитър Чорбаджийски, цитирано от Нова ТВ

Трагедията се разиграла още на 8 септември, но за случая се разбра едва в понеделник вечер.

Цял ден продължи издирването на нелегалните емигранти тук във водите на река Дунав. Издирват се деца от 1 до 3 години. Лодката им се движела близо до остров "Добрина" между селата Арчар и Добри Дол. Местни жители твърдят, че Гранична полиция минава в този район на Дунава само два пъти в седмицата.

До момента са намерени телата на шестима от бежанците. Сред тях са 5-годишно дете и 22-годишен младеж. В издирвателната операция се включил и румънски катер. Търсят се още четирима души, от които три деца на възраст между 1 и 3 години.

За инцидента съобщили четирима от пътувалите в лодката, оцелели след потъването ѝ и открити на остров Добрина от български граждани.

В първите минути след намирането им мигрантите обяснили, че са граждани на Ирак. Казали, че падналите в реката са общо шестима, четирима от които - деца. Комуникацията с оцелелите обаче била изключително трудна, защото не говорели никакъв език, освен родния си.

Лодките с мигранти са били две. Така във втората се спасил каналджията от потъналия съд. Според рибари, на лодката имало прекалено много хора.

Трафикантите все още се издирват. От прокуратурата в Монтана съобщиха, че вече има образувани две досъдебни производства срещу неизвестен извършител.