Германският фармацевтичен гигант Bayer ще обяви вероятно днес, че придобива американската Monsanto за над 66 млрд. долара (58,85 млрд. евро) и това ще бъде най-голямата сделка на годината за сливане и придобиване, твърдят неназовани източници, цитирани от „Фигаро“.

Ако приеме офертата – най-голямата правена някога, Monsanto ще позволи на германската компания да стане световен лидер в агрохимията.

Преговорите между двата гиганта продължават 4 месеца и пробивът дойде при подобрената оферта на Bayer миналата седмица за 127,50 долара за акция според източниците, запознати със сделката.

Все още не е изключено обаче управителният съвет на едната или на другата компания да блокира операцията, смятат източниците. Bayer и Monsanto отказват официални изявления за сделката.

Акциите на Monsanto приключиха сесията на Уолстрийт във вторник със спад от 0,83% до 106,10 долара и в очакване сливането да бъде наблюдавано под лупа от антимонополните власти. Bayer от своя страна загуби 0,27% и слезе до 93,30 евро за акция във Франкфурт.