Ирина Бокова остава кандидат на България за ген. секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов в началото на правителственото заседание.

От края на миналата седмица в българските медии се появиха информации, че България възнамерява да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на световната организация.

Тези спекулации предизвикаха тежък международен скандал. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава. Тя визираше Германия и нейния канцлер Ангела Меркел, която по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Китай е поискала от руските лидери да подкрепят такава смяна.

"На госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", подчерта Захарова.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че информацията, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.