САЩ потвърдиха, че са убили при бомбардировка в Сирия втория в командването на джихадистката групировка „Ислямска държава“ Абу Мохамед ал Аднани, известен като говорител на терористичната организация и идеолог на призивите джихадистите да убиват в християнска Европа. 

Новината за смъртта на Аднани дойде в края на август, но сега Пентагонът потвърди. Преди две седмици обаче Русия обяви, че руска ракета е убила тактика на терористите при една от въздушните бомбардировки. Американски представител нарече това шега. 

Сега Пентагонът дава подробности за нападението, при което главорезът е загинал. 

То е било част от серия въздушни удари, насочени срещу водачи на ИД, на 30 август близо до Ал Баб в северозападната част на Сирия. Целта - отслабване на оперативния потенциал на „Ислямска държава“, посочи говорителят на Пентагона Питър Кук. 

Ал Аднани се изявяваше като вдъхновител за привърженици на ИД да преминат към реални терористични действия в своите страни,

използвайки каквито и да е било средства

срещу граждани на страните от коалицията срещу групировката. Този призив според специалистите е вдъхновил извършването на атентати в Европа.

По-рано Пентагонът обяви, че той е бил цел при въздушен удар с американски дрон „ Predator“, но не потвърди официално смъртта му. Дронът е изстрелял ракета Hellfire срещу колата, с която се предполага, че се е движел Ал-Аднани. Ударът е бил извършен от американски специални части, работещ съвместно с ЦРУ.

Аднани е вторият в йерархията на терористичната групировка непосредствено след главатаря й Абу Бакр ал-Багдади. В интернет именно той многократно призоваваше джихадистите да извършват нападения в страните от Запада с всякакви средства, включително и с подръчни, не с оръжия. Истинското име на терориста е Таха Субхи Фаллах. Според съществуващата версия той е роден в сирийския град Идлиб в края на 70-те години. Първоначално се заклева във вярност на Абу Заркауи, главатарят на групировка, която е основната клетка "Ал Кайда" в Ирак. През 2005 година е заловен и 6 години прекарва в затвора. След освобождаването се присъединява към ал Багдади.