Екип във Върховен касационен съд (ВКС) извършва проверка и анализ на всички факти и обстоятелства във връзка с делото "Фарук Бекташ".

Това каза председателят на ВКС Лозан Панов в отговор на въпрос за случая с турския гражданин, който уби семейство на пътя край Драгоман семейство и се укри от закона.

Бекташ е обвиняемия за инцидента, при който загинаха Таня и Бойко Бойкови край Драгоман. Съдия Недялка Николова от Софийски окръжен съд определи за него мярка за неотклонение „домашен арест“, той се укри от правосъдието, а властите го обявиха за общодържавно издирване. След случилото се имаше протести на мотористи в цялата страна.

„С екипа във ВКС извършваме проверка и анализ на всички факти и обстоятелства във връзка с това дело”, каза председателят на ВКС. Той посочи, че доколкото имат информация, съдебният акт е отменен от горната инстанция. „Тоест, тук говорим за един неправилен съдебен акт. Освен, че е неправилен, той има и своите негативни последици за авторитета на съдебната система, тъй като като резултат едно лице, което е привлечено като обвиняем в момента – доколкото има данни – не е в България”, каза той.

Лозан Панов посочи, че тук обаче трябва да се коментира и темата с функционалния имунитет на съдията. „Но освен, че е неправилно, решението създава един опасен прецедент във всеки един случай да се търси връзка, чрез един договор за наем, който е изготвен в конкретния случай 3 дни след като е извършено пътно-транспортното произшествие – да се търси връзка с България и да се изведе извод, че няма опасност да се укрие - създава един опасен прецедент. Така че ще се следим допълнително практиката в тази категория дела във връзка с мерките за неотклонение. Но моят извод от това, което се е случило и от първоначалния анализ на фактите е, че за мен това е неправилно решение, което създава един опасен прецедент”, посочи съдия номер едно.

През миналия месец станаха ясни предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), написани от Министерството на правосъдието, с които Специализираният наказателен съд да гледа корупционните престъпления, за които са привлечени под отговорност депутати, министри, председатели на държавни органи и др.

Председателят на Върховния касационен съд припомни за създаването на тези съдилища, колко трудно се попълни съставът им. „Ще добавя само, че това донякъде прилича на заобикаляне на Софийски градски съд – нещо, което няма как да не го изразя като позиция. И вместо да мислим за това как да се преосмисли структурата на съдилищата, и да се преосмисли какъв е коефициентът на полезно действие на специализираните наказателни съдилища се върви в една друга посока, а именно изземане на компетентност от един съд и преминаване към друг съд”, каза той. Лозан Панов се надява да се получи истински дебат, за да се изразят позициите „за” и „против” едни такива позиции. „Но при всички случаи това за мен прилича на заобикаляне на СГС”, каза той.

Панов припомни, че ВКС е извърши проверки на апелативните съдилища и именно въз основа на тях трябва да се направи анали изцяло за дейността на специализираните съдилища. Как се създадоха те, какви очаквания имаше за тяхната дейност и какви са резултатите до този момент. „Смятам, че след един задълбочен анализ на дейността на специализираните съдилища може да се търсят решения със законодателни промени”, каза той.