България претендира, че лихвата по дълга за АЕЦ "Белене" към Русия е изчислена неточно от международния арбитраж и е поискала сумата да се намали. Това се разбра от коментар на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти преди откриването на Европейския минен бизнес форум.

"Според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т .е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума", каза Петкова, цитирана от "Фокус". Темата е била обсъдена вече с представители на руските "Росатом" и "Атомстройекспорт" миналата седмица.Тя прогнозира, че при всички случаи ще има намаление, но не се ангажира с конкретна сума.

Решението от къде ще се вземат парите за плащането на двата реактора, построени в Русия, предстои да бъде взето от цялото правителство, след което ще се внесе за обсъждане и от депутатите, каза Петкова в отговор на въпрос дали се предвижда държавен заем за целта. Тя напомни, че финансовото състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерната му Национална електрическа компания (НЕК), която е страна в съдебния процес, се подобрява. "Ако през 2014 година БЕХ беше на загуба 277 млн. лв., то за 2015 г. БЕХ е на печалба с 29 млн. лв. Това не се случва, ако дружествата не са в необходимата финансова форма," каза тя.

Министърът потвърди желанието на българската страна да огледа оборудването преди да го плати. Последната му инспекция е направена през 2012 г.

България беше осъдена да плати 620 млн. евро като само лихвите възлизат на 167 хил. евро на ден.