Полицаите ще запазят пълния си пакет привилегии с обезщетение до 20 заплати и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си отпуск. Това стана ясно по време на дискусия в НС преди окончателното приемане на поправките в Закона за МВР. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че се отказва от първоначалната си идея таванът на обезщетенията да се намали от 20 на 12 заплати. „Да изградиш един служител в МВР, един полицай или пожарникар изисква много време”, аргументира се тя.

След нея и шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия Цветан Цветанов обяви, че се отказват от стъпаловидния модел на обезщетения като консенсусен и се запазва действащият в момента механизъм. Това означава, че при напускане полицаите ще продължат да вземат толкова заплати, колкото години са прослужили в системата, но не повече от 20. Наред със запазването и на 12-те дни бонус почивка, остава и размерът на годишния отпуск от 30 дни, вместо да се намалява на 25. От 1 януари догодина администрацията в министерството и структурите му - около 4500 души, ще преминат по Закона за държавния служител първа категория труд и вече няма да са със статут на полицаи и пожарникари. При напускане обаче те ще си получат размера обезщетения по старите правила.

По време на дискусията Цветанов изтъкна поправките в закона, които ще освободят ресурс от 500 полицаи на терен, които в момента са „пришити” в охраната на сградите на МВР.