От Комисията за защита на потребителя (КЗП) алармираха родителите да внимават при анонсите за сериозни намаления и промоции за различните типове комплекти и учебни стоки. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов съветва родителите да проверяват по-внимателно дали действително офертата е най-изгодната. По думите му все по-актуално е онлайн пазаруването, така че бързо и лесно всеки може да провери кое е най-изгодното.

Преди седмица КЗП започна проверки, които ще продължат. "За нас беше важно да се уверим, че ученическите документи са актуални и се продават на цената, посочена на корицата", каза той.

Маргаритов обяви, че за момента няма фрапантни нарушения. Доста от търговците, които м.г. са били уличени в нелоялни търговски практики са си взели поука. При установяване на нелоялна търговска практика търговецът може да отнесе санкция до 30 хил. лева при първоначално нарушение. При повторно нарушение санкцията достига до 50 хил. лева.

Той припомни, че м.г. КЗП е пресякла опит за фрапантно нарушение - да се продават бележници и лични карти само в комплект и то с подвързия, което вдига цената им многократно.

По време на проверките се следи и за качеството на ученическите стоки като вниманието е насочено към анонсите за анатомични раници, а също и към дрехите и обувките за малките ученици, където има европейски стандарти за безопасност.

Лично просветният министър Меглена Кунева обясни, че е била алармирана от КЗП, че на родителите се продават бележници, които не са за тази година. В тях липсва графата за информация и похвали, която бе въведена благодарение на активен второкласник, който се обърна към Кунева с писмо.

Министърът на образованието обърна внимание на темата за помагалата за учебния процес като подчерта, че върху тях МОН няма контрол. "Ние утвърждаваме допустимостта на учебниците, след това те биват избирани от учителите", коментира Кунева.

Никое помагало, колкото и добре да е написано, не може да бъде наречено учебник, поясни Кунева. По думите й, има "учебници", които не са минали през процедурата и се продават като помагала. Това е риск и за учителите, и за родителите, предупреди просветният министър.

Тя апелира учителите да посъветват родителите кое е най-добре да се закупи, за да послужи на детето. МОН е отворено за съвети и от ученици, и от учители, увери Кунева. Тя допълни, че тази година се въвеждат обществените съвети към училищата, които са много важен орган.

"Ние не можем да бъдем наблюдатели на един толкова важен процес като образованието",  заключи Кунева.