Министерството на правосъдието на Турция е отправило искане към властите в САЩ за временния арест на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат от 15 юли. Това съобщи Анадолската агенция.

Според агенцията искането за временното задържане е на основание, че Гюлен е наредил извършването на преврата и го е ръководел. „По тази причина министерството (на правосъдието – бел. ред.) предаде на САЩ първото искане за временен арест“, съобщава турската медия.

За подготвянето на искането стана ясно още на 13 август, когато главната прокуратура в Истанбул подписа искането и го предаде на правосъдното ведомство за съгласуване и изпращане до Вашингтон.

Временният арест е международна полицейска практика, която може да бъде поискана от страната инициатор на екстрадицията преди официалната молба.

Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. Според Анкара той и неговата т. нар. фетулахистка терористична организация – както властите наричат мрежата му от поддръжници, стоят зад неуспешния опит за преврат от 15 юли.