„Критиките са нещо полезно, те са коректив, но всички ние трябва да осъзнаем отговорността, пред която сме изправени. Дестабилизирането на системата създава риск за държавата и за националната сигурност”. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на обществено обсъждане на внесените в парламента от МС промени в закона за МВР на заседание на комисията по вътрешна сигурност в НС, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да гарантираме стабилността на системата- има и финансови, и организационни проблеми, затова основният ни мотив беше да накараме системата да работи по-добре, продължи Бъчварова.

Благодаря на всички, които подкрепиха промените в закона на МВР на първо четене, мотивите ни отразяват общото ни разбиране, че министерството трябва да бъде институция, адекватна на ситуацията, поясни тя. За да може структурите ни да се справят с предизвикателствата. Имаме хроничен финансов дефицит в последните няколко години, призна Бъчварова. Но трябва да си дадем сметка, че не можем безкрайно да увеличаваме бюджета на МВР без това да се отрази на общите ни разходи.

Другата посока, в която искаме да се развива системата на сигурност е модернизиране на процесите и услугите, както и вътрешното модернизиране, продължи министърът. Тук трябва да работят най-напредничавите хора, които умеят да боравят с технологиите и информацията, обясни тя. Затова предложихме преструктурирането, но възраженията, които получихме ни карат да се отнесем отговорно към тях, смята министърът.

Това е смисълът на всички предложения, бележки и коментари по закона. Надявам се законопроектът да бъде разгледан и гласуван възможно най-бързо, за да се гарантира сигурността по външните граници и да се справим с битовата престъпност, както и по линия на каналджийството и корупцията, заяви министърът. Това ще направи нашата работа по-ефективна, за да може МВР да работи по-добре, изрази надежда Бъчварова.