Политиката на Унгария е в разрез с нормите на Европейския съюз и по тази причина би било разумно тази страна да бъде изключена от ЕС. Това заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германското издание „Велт“.

„Ние не можем да се примирим с това, че основните ценности на ЕС се нарушават в големи мащаби. Всеки, който, като Унгария, строи огради, за да задържа бежанци или поставя под заплаха свободата на печата и независимостта на правосъдните органи, трябва да бъде изключен от ЕС“ за известно време или завинаги, посочи той.

По думите на Аселборн изключването на Унгария би било „единствената възможност за запазването на сплотеността и ценностите на ЕС“.

Външният министър също така предложи съюзът да въведе правило, което да позволява страните от ЕС да взимат подобни решения без необходимостта от единодушие на всички държави членки.

Изказването на външния министър идват дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава на 16 септември. Нейна основна тема ще бъде бъдещето на съюза без Великобритания.

В своето интервю Аселборн посочи още, че ако Унгария кандидатстваше днес за членство в общността, не би имала никакъв шанс да бъде приета.

Министърът също така изказа и критично мнение по отношение на оградите, издигнати по южните граници на страната. По думите му лидери като Орбан вредят на репутацията на ЕС като оставят впечатлението, че блокът не би могъл повече да съществува, основавайки се на ценностите, които представлява.