Японски геофизици са стигнали до извода, че големите земетресения най-често се случват по време на новолуние или пълнолуние. Те разказват за проучването си в научното списание Nature Geoscience.

Учените реконструирали амплитудата на приливите, възникнали няколко седмици  преди земетресения с нагнитуд 5,5 или повече през последните 20 години.

Известно е, че лунната гравитация променя налягането върху пластовете във вътрешността на земната кора. По време на прилив и отлив това налягане се променя. При прилив, когато пластовете се освобождават от напрежение,  колебанията се усилват, а честотата и силата на земетръсите расте.

Въпреки че не открили безспорна връзка между фазите на Луната и слабите подземни трусове, те вярват, че силните земетресения в Индийския океан през 2004 г. и на източното крайбрежие на остров Хоншу в Япония през 2011 са се случили по време на максимална амплитуда на приливите.

Тези данни могат да помогнат за съставянето на по-дългосрочни прогнози и спасяването на човешки животи при бедствия.

Геофизиците вече са доказали, че фазите на Луната влияят върху количеството валежи на Земята. Пълната Луна предизвиква повишаване на налягането в горните слоеве на атмосферата и затопляне в ниските слоеве. Топлият възух съдържа повече влага и повишава количеството на валежите.