Делфините са способни да водят сложна комуникация помежду си. Те не просто издават звуци, а конструират изречения, твърдят учените от руския природен резерват Карадаг, съобщава британският вестник Telegraph.

Човечеството от години е наясно, че делфините са много интелигентни. Досега се знаеше, че те използват различни звуци, за да се предупреждават за различни специфични опасности.

Учените от Карадаг обаче са записали два делфина от Черно море - Яша и Яна, които според тях са водили истински разговор. Специалистите са използвали нов тип подводен микрофон с висока честота, който е способен да улавя различните звуци, които дефините издават.

Откритията им са впечатляващи. Според тях делфините са способни да конструират изречения, като всяко от тях може да съдържа пет думи - пулсации и различни звуци. При това делфините се изслушват, като не прекъсват събеседника си и го оставят да се изкаже напълно преди да му отговорят.

За сега обаче учените нямат представа какво си казват делфините. Досега са известни някои от звуците, които делфините използват, за да споделят различни емоции като радост, вълнение, стрес, както и да си сподеят, ако са намерили храна или да сигнализират, ако са се отделили от групата. Освен това се смята, че те имат развити жестове и могат да комуникират помежду си и чрез специфично мърдане на перките си.

По-рано тази година учени от Флорида пък откриха, че комуникацията между делфините се увеличава, когато те трябва да решат трудна задача, например да махнат капака от кутия. Макар и да не знаят какво точно си казват, учените смятат, че делфините може да са обсъждали най-доброто решение за справяне с проблема.

Поведението на морските бозайници по време на техния разговор покрива всички критерии за водене на разговор между хората, което показва, че делфините имат не само висок интелект, но и съзнание и разполагат с развит говорим език, коментира Вячеслав Рябов, който е ръководител на проучването.

Учените припомнят, че делфините имат по-големи и сложни мозъци от човешкия и това е факт в продължение на повече от 25 млн. години. Според Рябов няма съмнение, че те си имат свой език и сега той трябва да бъде изучен. "Човекът трябва да предприеме първата стъпка и да изгради връзка с първите интелигентни жители на Земята, като създаде устройства, които да преодолеят езиковите бариери и да може да комуникира с делфините" казва още той.