Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?

Така вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева коментира пред Нова телевизия темата с ниското заплащане на преподавателите, което заплашва да остави образователната ни система без служители. Кунева се ангажира да настоява за увеличение на заплатите в сектора по време на обсъжданията на бюджета за следващата година.

„Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет”, каза Кунева. И допълни, че именно учителите са най-важни, за да се случат положителни промени в системата. „В момента министерството изпълнява много задачи в условията на сериозни бюджетни икономии”, каза още Кунева.

Тя коментира и темата за дължината на ученическите ваканции. Окончателното решение за тяхното евентуално съкращаване щяло да бъде взето след обществено обсъждане.

Образователният министър поясни, че няма място за притеснения и спекулации относно промяната в начина на изучаване на азбуката от първокласниците. „Това, което имахме предвид, като казахме, че буквите ще се учат в променена последователност, е, че те просто ще се групират. Според педагозите така е по-лесно да се формират срички”, каза Кунева.