Задължително да бъде разкривана информацията за произхода и за биологичните родители, когато става въпрос за разделени при осиновяване братя и сестри. Това поискаха майки, изоставили децата си пред омбудсмана Мая Манолова.

„Искаме и ние да имаме достъп и шанс за среща с децата ни", заяви Петя Момчилова от сдружение „Чакам те, мило, дете", което поддържа сайт в помощ на родители, които търсят синовете и дъщерите си. Тя бе един от участниците в дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, за предстоящите промени в Семейния кодекс, изготвени от министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика, информира "Стандарт".

Проектът предвижда премахването на тайната на осиновяване, като това ще става на два етапа. Първият етап позволява осиновените деца заедно с осиновителите си да могат да получат лесно, само по административен път, информация за произхода, свързана със здравословното им състояние. На втория етап ще се дава информация кои са биологичните родители, като е предвидено това да става след изричното съгласие от тяхна страна. И в двата случая ще се избегне съдебното дело, което трябва да се което е предвидено в момента. Информацията ще се подава от специално създаден съвет към Министерството на правосъдието, в който ще участват представители от различни институции.

„Търсят ни дори и 70-годишни майки, които искат да знаят какво е станало с техните деца", разказа Петя Момчилова. По думите й преди години по-голямата част от майките, изоставяли бебетата си, са били непълнолетни момичета, притиснати да го направят от негативното отношение на обществото и родителите.

Съществува и потенциален казус - как ще бъдат търсени биологични родители, ако те са починали и съответно няма как да дадат съгласие да бъде разкрита информация за тях на децата.

Експертните мнения

„Когато тайната на осиновяването вече е разкрита, няма причина да съществува тайната на произхода и тя трябва да се разкрие безусловно. Арогантно е да се иска разрешението на биологичните родители. Все пак е разумно те да бъдат предварително уведомени, че тази тайна вече е разкрита и на кого", смята доц. Кристиан Таков.

Според бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева обаче по този начин се засяга конституционното право за ненамеса в личния живот. „Националният съвет за разкриване на произхода на осиновените влиза в колизия и със Закона за защита на личните данни. В проектозакона липсват и критериите, по които този съвет ще разрешава дали произхода на детето да бъде разкрит", коментира още тя.

Срещу безусловното разкрива на произхода на осиновените деца се изказа и адвокат Фани Давидова. Опитът в страни като Германия и Израел, където тайната на произхода се разкрива, без да се иска съгласие на биологичните родители, показва, че това е довело да ръст на ражданията в нездравословна среда и подхвърлянето на новородени, посочи Давидова.