Над 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години бройката на дерегистрираните медикаменти надхвърля 2000, обяви здравният министър Петър Москов, цитиран от в. "Сега".

"За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има", коментира той. Проблемът е, че от българския пазар изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти. Обяснението на производителите е, че цените у нас са прекалено ниски за малкия ни пазар и препаратите се изтеглят, тъй като производителите смятат, че тези цени не са им изгодни. За да се плаща с публични пари у нас, всяко лекарство трябва да регистрира по-ниска цена от най-ниската в 9 референтни държави в Европа.

Правителствата на България и Румъния са пред финалната права за създаването на общ пазар на медикаменти, обяви по този повод Москов. "Основното в споразумението между двете държави ще е по-справедливото ценообразуване, както и ограничаването на все по-задълбочаващия се бизнес с изчезващи медикаменти", поясни той.

Когато даден продукт, регистриран например в България, не е наличен, но е наличен в Румъния, северната ни съседка ще може да го купува при своите условия и на своите цени за обществените си фондове, след което България ще покрива съответната сума, за да осигури медикамента за българските пациенти", обясни министърът.

Освен това със споразумението ще се създаде и общ комитет за преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара, а целта е да се постигнат по-ниски цени и за двата пазара чрез осигуряване на по-голямо количество доставки. "Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности", коментира здравният министър.

Договорката между двете държави няма да отменя местните законодателства и правила за ценообразуване и предоставяне на лекарствени отстъпки от индустрията.

Очаква се споразумението между България и Румъния да заработи реално до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят.