Да, правилно разбрахте. Текилата е едно от най-добрите средства за отслабване.

Скорошно американско проучване доказва, че текилата може да бъде използвана като лек за диабета и затлъстяването. Ключът към лековитите свойства на това питие, е в растението, от което се произвежда – американска агава.

В Америка повече от 20 милиона души страдат от диабет тип 2 и голяма част от тях се борят и срещу затлъстяването.

Американската агава съдържа съставки, които се наричат "агавини“ и са естествени захари, които са несмилаеми и може да се считат за диетични фибри. В резултат на това, те не остават в кръвта, както се случва с глюкозата. Напротив те регулират кръвната захар. Освен това те са нискокалорични и помагат на възпроизводството на хормона GLP-1 в тялото, а той е много важен за тези, които искат да отслабнат, защото той ни кара да се чувстваме сити и ако е в норма, то и ние ще ядем по-малко. В комбинация със здравословна храна и редовни упражнения, текилата може да ви бъде много полезна в отслабването.

Изследването било проведено върху мишки, като учените искали да разберат как ще им подействат агавите, аспартамът, фруктозата и захарозата. Резултатите показват, че мишките, на които приели агавини имали по-слаб апетит и имали по-ниски нива на кръвна захар от тези, на които им били дадени друг вид захари.

Всъщност учените използват агавините за направата на подсладители, които не са толкова сладки на вкус, колкото другите, но са далеч по-полезни, защото не съдържат  съставки като аспартам, които понякога могат да предизвикат неприятни усещания като главоболие при някои хора.

Освен това агавините спомагат и устната бактерия, и храносмилателната система, а добрият баланс на бактериите е много важен за цялостното ни здраве.

Колко често трябва да пием текила, за да ни бъде от полза?

Разбира се, прекомерната употреба на какъвто и да било алкохол не е никак желателна, но в името на добрия си външен вид и доброто настроение, можете да "ударите“ няколко шота текила. Можете да я консумирате и по време на вечеря, тя ще ви помогне да усвоите храната по-лесно и ще нормализира нивото на кръвната захар. По този начин намалявате риска от диабет, затлъстяване и други подобни заболявания.