Почти 40 терористи от групировката „Ислямска държава” са били убити през изминалото денонощие при въздушни удари на ВВС на международната коалиция в северната иракска провинция Найнава, съобщи телевизия „Ал Сумария”.

По данни на телевизионния канал, сред 37-те ликвидирани е и Абу Ибрахим ал Хадиди, който напоследък е бил съветник на главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Автомобилният конвой, в който бил Ал Хадиди, бил атакуван близо до село Газил, южно от град Мосул.

Съобщава се също, че при бомбардировка на щаба на „Ислямска държава” в предградие на Мосул, е бил ликвидиран още един „висш представител” на джихадистите – Висам Исмаил ас Сабауи. Той отговарял в Мосул за мобилизацията на новобранци в специалното подразделение на ИД „Лъвчетата на халифата”, където влизали юноши, преминали физическо и идеологическо обучение за терористи самоубийци.

„Лъвчетата на халифата” съществува от началото на 2015 година. В последно време „лъвчетата” участват в бойни действия и все по-често стават камикадзета при извършване на атентати.

На няколко пъти членове на специалното подразделение са екзекутирали пленници, за което свидетелстват разпространявани от терористите видеозаписи.