Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с българския посланик Бойко Коцев работата на ООН. Това съобщи руското министерство на външните работи.

“На 12 септември руският министър на външните работи Сергей Лавров покани за разговор посланика на България в Москва Бойко Коцев. По време на разговора бяха обсъдени отделни аспекти от работата на ООН“, се казва в съобщението.

БГНЕС припомня, че вчера руското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с появилите се в българските медии информации относно предстояща смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова. "Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината. Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна”, окачествявайки това като „неприятелски” жест.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.