България трябва да се придвижи напред по-бързо, като направи стъпки за въвеждане на еврото и режима на безвизово движение в Европейския съюз. Това ще отдръпне посткомунистическата държава от ръба на Европа след влизането й в ЕС преди 9 години, заяви високопоставен правителствен източник.

Черноморската държава с население от 7,2 милиона души, най-бедната в ЕС, вече има незначително политическо влияние и нараства загрижеността, че приготовленията за планираното напускане на Обединеното кралство от блока на 28-те може да стане причина гласът на по-малките държави от т. нар. периферия да се чува още по-слабо, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко изложена всички кризи, този въпрос е от съществено значение”, каза Дончев в интервю за „Блумбърг“, взето в София. „Ако резултатът е политическа структура, в която страните от ЕС, които са негова сърцевина, имат различен статут от държавите в периферията, прогнозата ми е, че това ще създаде рискове за държавите от ядрото”.

България, чието членство, осъществено през 2007 година, беше постигнато с уговорки и ограничения заради опасения, че тя не е готова да се присъедини към най-големия в света търговски блок, работи върху привеждането на жизнените стандарти в съответствие с нормите на ЕС и поддържа икономическия растеж, така че да се вгради по-дълбоко в основната икономика на ЕС. Страната беше засегната от икономическата криза в съседна Гърция и неотдавна трябваше да се справи с миграцията през границите си в северна посока.

Подготовка за еврото

Даже и да е така, 43-годишният бивш кмет, който отговаря за управлението на еврофондовете и икономическата политика, каза, че държавата е готова да се заеме сериозно с присъединяването си към механизма ERM-2, който предшества въвеждането на еврото. Публичният дълг на страната е 27 на сто от икономическото производство, а прогнозираният бюджетен дефицит е 1,9% от брутния вътрешен продукт, по-малко от тавана на ЕС, който е 3 процента.

България „по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че ЕС ще прояви политическа зрелост да позволи на България да се присъедини към еврозоната”, каза Дончев. Правителството още не е поставило краен срок за кандидатстване в ERM-2.

България, която има обща граница с Турция, става все по-скептична за способността си да влияе върху дебата за мигрантския поток от Близкия изток. Миналия месец правителството настоя ЕС да приложи споразумението с Турция, насочено към ограничаване на мигрантския поток от Близкия изток, през Гърция и България.

Полемиката за мигрантите

„Обезпокоително е, че продължаваме да имаме силни разногласия по най-острия въпрос, свързан с бежанците, където е много трудно да достигнем обща европейска позиция”, каза Дончев.

България, която изпълни всички изисквания, за да стане част от безвизовото Шенгенско пространство, „не беше приета по политически причини, и по ирония на съдбата, сега охранява една от външните граници на ЕС, където натискът на мигрантите е най-голям”, каза Дончев. „Гласът и тежестта на всички страни от ЕС теоретично са еднакви, но на практика не е така”.

Брекзит не засяга значително икономическите перспективи на България, каза Дончев, тъй като за Обединеното кралство отива 3% от българския износ. Той повиши прогнозата за тазгодишния брутен вътрешен продукт на 3 на сто, повече от предишните предвиждания на правителството за 2,1 на сто.

Свободно движение

В бъдещите преговори за Брекзит България ще се присъедини към Полша и Чехия в настояването си Великобритания да се придържа към правилата за свободно движение на работна ръка в замяна на достъп до единния пазар на стоки и услуги, каза Дончев. Това е червена линия за много други бивши комунистически държави, чиито граждани често пътуват до по-богатите западни страни, за да работят там, след присъединяването им към ЕС от 2004 година насам.

„Политическото предизвикателство е да се изработи обща европейска позиция. Ако позициите на държавите членки се твърде различни, преговорите ще са много по-трудни”, изтъкна Дончев.

Отказът на британския премиер Тереза Мей да каже кога ще задвижи началото на преговорите по Брекзит, засилва оплакванията, че протакането може да навреди на 27-те членки на ЕС.

„Сътресението, през което преминава ЕС, може да доведе до повече Европа и по-голямо укрепване, може да допринесе за изглаждане на раздорите между членките на ЕС или напротив – да доведе до разпадане на ЕС”, каза Дончев. „Желанието ми е Брекзит да има мобилизиращ и укрепващ общността ефект”.