Нежелание да се стане от леглото. Борба и мъчно изпълнение на основни задачи от ежедневието. Усещане за нарастваща самота и нежелание за живот.

Това са част от симптомите на депресията, която измъчва хиляди хора по света всеки ден и остава едно от най-неразбраните от близките им заболявания. Депресията е проблем на психическа почва, свързан с умственото здраве, и не трябва да се подценява. Проявена сред младото поколение на тийнейджърите, тя често среща неадекватна реакция от страна на родителите, които си спомнят, че в младостта си „не са могли да си позволят да бъдат депресирани“ или с други обяснения я омаловажават.

Въпреки че обичат децата си или близкия човек, изпаднал в такова състояние на духа, околните често не знаят как да го утешат. Тогава често използват една фраза, която на никого, с нищо не е полезна, според младата авторка на американския сайт Thought Catalog Джойс Новачек. Фразата е „Хайде, стегни се! Може и да е по-зле“.

Това е изказването, което според Новачек, която е преминала в гимназиалните си години пред тежка клинична депресия, е най-честата грешка на хората в опита им да помогнат на близък да се почувства по-добре. Тя препоръчва да не се казва така, защото по този начин депресираният човек се сдобива с усещането, че по-лоши неща непременно ще се случат рано или късно. Дори и да е вярно, това е последното, в което той трябва да вярва в този момент. Освен това често се омаловажава проблема на депресията с обяснението, че тя не е физическа болест като пневмония или дори рак. Разбира се, тези болести са много тежки, но депресираният човек няма нужда да чуе това. То не го прави повече здрав. 

Вместо тази фраза, авторката предлага да се казва „Нещата ще се подобрят“или „Хей! Аз те харесвам, приятно ми е да съм с теб!“.