Легендата разказва, че млад абисински пастир, живял през IX век, наблюдавайки козите си, се чудел каква може да е причината за тяхното постоянно полусънно състояние. Минавали ден след ден и накрая пастирът решил, че вероятно това не е толкова странно, колкото си въобразявал, спрял да им обръща внимание, оставил ги просто да си пасат, а той започнал да се наслаждава на заобикалящата го красива природа. И в следващия миг всичко му се изяснило: видял, че козите изведнъж станали по-живи и необикновено енергични след като си хапнали от плодовете на някакво растение, което той не познавал. Позамислил се и решил да опита - чудото проработило и при него: плодовете така му подействали, че той забравил за всичките си проблеми.Така се появил вълшебният еликсир - кафето.

Днес кафето е най-употребяваната напитка в света, след водата и най-търгуваната стока след петрола. Ежедневно се консумират милиарди чаши кафе.

Вижте 5 факта за любимата напитка на човечеството

Цена

В страните, където се отглежда кафе, реколтата все още се събира на ръка. Един опитен събирач може да събере до7 кошници зърна на ден, всяка от които с тегло до100 килограма. Цената им е от 2 до10 долара. След изсушаване и изпичане на зърната цената скача до 110 долара за кошница.

Предимства

Суровото кафе на зърна се използва често при създаване на болкоуспокояващи лекарства. Също така кафето може да намали риска от цироза на черния дроб с до 80%. В любимата ни напитка се откриват повече антиоксиданти, отколкото във всяка друга. Кофеинът помага при борбата с целулита, при косопад, както и при подпухналите очи, тъй като спомага премахването на натрупаните течности в организма.

Потребление

Финландците са световни лидери в потребелението на кафе. Пият средоно около един литър кафе на ден на човек. Германците са в класацията със 150 литра годишно, а австрийците ги изпреварват със средно 162 литра, което се равнява на 2,5 чаши кафе на ден.

Концентрация

Кафето увеличава способността за концентрация и е вдъхновило много велики умове. Когато напитката навлезе в организма, тя започва да действа на биохимично ниво, освобождавайки в мозъка вещества като допамин и серотонин. Това от своя страна ни помага да се концентрираме по-лесно.

Кафето и наркотиците

Кафето засяга същите области в мозъка ни, както хероина и кокаина, разбира се, с много по-малък и незначителен ефект. Така че не е чудно, че хората в началото на XVIII век са имали така нареченото пристрастяване към кафе, което се е разглеждало като сериозен социален проблем. А кафенетата са се смятали за места на беззаконието.