Центърът на реформата в образованието са учителите, но на тях обществото дължи повече грижа и подкрепа. С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към директорите на училища в София, които днес се събраха на съвещание преди новата учебна година в НИМ в Бояна, съобщиха от МОН.

„Да се умиляваме на всеки 24 май и да пеем песни за учителите не е достатъчно. Емоцията трябва да се преведе в ангажимент на държавата“, заяви Кунева. Тя посочи, че Европа вече не се движи през инфраструктурни проекти и акцентът е върху образование и наука. „Всяка страна ще го прави както го разбира. Колкото проекти направим, толкова пари ще имаме”, каза министърът, като подчерта, че в България образованието е система, която изисква публични финанси. Тя обеща при разговорите за средства за образование да бъде много борбена.

Кунева помоли директорите да създадат в училищата такава атмосфера, в която на учителите да им е приятно да работят. Тя апелира директори и учители да поемат отговорност пред обществото и всяка следваща година резултатите на българските ученици да бъдат по-добри от предходната.

Тя специално подчерта, че разчита на директорите, защото могат да управляват. „Това е най-важното нещо. Разчитам, че вие ще познавате закона, стандартите и ще намерите в тях скрити съкровища в нормативните актове, които ще излъскате до блясък и ще направите нещо повече. Разчитаме, че когато видите грешка, ще ни я кажете“, каза министърът. Тя обяви, че в МОН ще бъде създадено специално звено, което ще наблюдава как се прилагат стандартите. „Ние често пускаме законите да действат, но нямаме систематично наблюдение как те променят средата и с каква скорост. Защото този закон трябва доста бързо да даде плодове. Моля да намерите баланса между търпение и необходимост“, призова министърът. Тя увери, че експертите в МОН ще продължат да изготвят нормативни актове и ще са на разположение на директори и учители.

Междувременно зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов днес участва в съвещание на директорите във Варненско. Той призова да бъдат включени активно родителските организации в обсъждането и разписването на критериите за централизиран прием на първокласници в големите градове в страната. Разговори за изготвянето на наредби за въвеждане на електронни системи за прием на първокласници ще се водят с общините София, Пловдив и Варна, а в Бургас такава вече съществува. Водещият критерий в тези системи ще бъде местоживеенето на бъдещите ученици. Диян Стаматов бе категоричен, че разписаните правила за прием трябва да отразяват желанието на родителите. „Смятаме, че критериите трябва да се обсъдят както с родителите, така и с директорите. Основният смисъл на централизирания прием е равномерното разпределение на децата в целия град, а не концентрирането им само в няколко училища. Въпреки това желанията на родителите трябва да се взимат максимално предвид“, добави Стаматов. Той допълни, че има около 7 месеца за изготвяне и апробиране на платформите.

На днешното заседание зам.-министърът потвърди, че на 15 септември във всички училища в страната ще има учебници по история за пети клас.