Правителствата на България и Румъния са пред финализиране на споразумение за създаването на общ пазар на медикаменти, съобщи в понеделник здравният министър Петър Москов на конференция “Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа“.

Споразумението цели договарянето на по-ниски цени за скъпите иновативни лекарства, както и ограничаването на все по-задълбочаващият се проблем с изчезващи медикаменти. То е отворено и към него могат да се присъединят и други страни от Централна и Източна Европа.

Москов съобщи, че споразумението вероятно ще бъде подписано до края на септември, след което трябва да мине през двата парламента за международна ратификация. Очакванията са това да се случи до края на годината и от средата на 2017 година може да е факт общият лекарствен пазара с Румъния. Промени в националните законодателства няма да се правят.

Споразумението предвижда да създадем общ комитет със северната ни съседка, който да провежда преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара.

Основен проблем на България в момента е, че заради малкия пазар фармацевтичните компании не желаят да продават на същите ниски цени, каквито предлагат на други, по-големи европейски пазари. Това е причина за изтеглянето на много медикаменти от страната.

Идеята е съвместно с Румъния да договаряме общи количества и съответно по-ниски цени.

Освен това ще можем да купуваме от Румъния лекарства, които не са регистрирани в българския позитивен лекарствен списък, както и обратното – северната ни съседка – от нас.

“Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа като на търговия, защото са намесени по-висши ценности“, коментира Москов.

Той съобщи, че през последните 10 години над 2000 медикамента за изтегления от българския пазар, като всяка година изчезват по около 180 продукта.

“За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има“, каза Москов.

Oт началото на годината до средата на юли фармацевтични фирми са подали заявления за постоянно преустановяване на продажбите у нас на 73 лекарства , осем от които са без аналог.

Москов съобщи, че директните разходи на ЕС за лекарства между 2005 и 2014 година нарастват от 79 на 86 милиарда евро. Делът за онкомедикаменти отбелязва ръст от 12 на 22 милиарда.