Промяната на установеното време за сън може да ни донесе повече вреди, отколкото ползи, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на изследване на института "Каролинска" в Швеция.

Учените, провели изследването, твърдят, че излежаването през уикенда нарушава естествения ритъм на тялото и го кара да се чувства по-изморено, вместо по-отпочинало.

"Всичко се дължи на циркадния ритъм. Когато спите до по-късно, тялото ви се чувства като страдащо от самолетен синдром. Това ви прави по-малко свежи и отпочинали", твърди психологът и изследовател на съня Сусана Йернльов.

"Ако през цялата седмица спите по-малко от необходимото и решите да си наваксате през уикенда, обърквате циркадния си ритъм. Най-добре е да се придържате към еднакъв график, що се отнася до съня, но това често се оказва невъзможно заради работата или други фактори от ежедневието", обясняват учените.

Въпреки че есента и зимата са сезоните, които най-много ни изкушават да се излежаваме в леглото, това е и времето през годината, когато най-вече трябва да се придържаме към установеното време за сън, за да бъдем здрави.