Норвежки съд постанови глоба от 10 000 крони (1200 евро) за собственичката на фризьорски салон в градчето Брюне, отказала да обслужи мюсюлманка.

Мерете Худне бе призната за виновна в дискриминация по религиозен признак.

Инцидентът, на който норвежките медии отделят голямо внимание, е станал още миналия октомври. Тогава Худне изгонила момиче със забрадка на главата, което влязло в салона да попита за цените. Собственичката не крие отрицателното си отношение към мюсюлманите и по-рано е членувала в норвежкия клон на антиислямското движения ПЕГИДА.

"За мен покриването на главата е изключително силен политически символ. Става ми лошо, когато видя хора със (религиозни) забрадки“, заяви Худне пред съда. Тя добави, че обслужва мюсюлмани, но проблем за нея станал именно забрадката. „При мен влязоха две момичета със забрадки, една от тях попита колко ще струва боядисване на коса. Аз й отговорих, че не обслужвам такива като тях. Казах да отидат в друг фризьорски салон и да не се връщат повече тук.“

Момичетата се оплакали на полицията, Худне била глобена с 8000 крони, които отказала да плати. Тогава случаят стигнал до съда. Там фризьорката признала, че се отнесла лошо към двете посетителки, но не е съгласна със съдебното решение и ще го оспорва. Ако не изпълни съдебното решение, ще трябва да влезе в затвора за три седмици.

Интересното е, че момичето, което искало да си боядиса косата, е етническа норвежка. През 2011 година обаче тя приела исляма и сменила името си. На съдебните заседания присъстваше собствената й баба, която обаче подкрепяше собственичката на фризьорския салон.