Лекари от спешния център на „Пирогов” излязоха на протест след поредния случай на насилие срещу техни колеги. Рано сутринта на 11 септември дежурните лекари в болницата са приели пациент с порезна рана на главата. Той е бил във видимо нетрезво състояние.

Според разказа на председателя на дружеството на Българския лекарски съюз Ваня Страхинова на пациента незабавно е била оказана първа помощ и раната му е била обработена, съобщи БТВ. В края на процедурата обаче мъжът е проявил агресия и е нападнал лекарите. В следствие на това една от сестрите в болницата е с фрактура на носа и ѝ предстои хирургична интервенция, а реаниматорът, който се грижел за пациента, е изпаднал в безсъзнание, след като бил изритан в главата.

Според изявлението на Здравното министерство охранителите на болницата незабавно са се намесили. Те са сложили белезници на нападателя, а по-късно той бил задържан от органите на реда. С протеста си лекарите се надяват най-накрая да бъдат предприети адекватни действия от страна на полицията, прокуратурата и съда, както и да им бъде осигурена безопасна работна среда.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че ведомството винаги реагира твърдо, когато има насилие над лекари и защитава възможността им сигурно и комфортно да вършат работа си.Министърът посети пострадалата медицинска сестра.

Нападателят е задържан в Шесто РПУ и вече му е повдигнато обвинение от прокуратурата.