Инженерът на компанията Volkswagen – Робърт Лян, се призна за виновен по едно от обвиненията по делото, заведено срещу концерна заради манипулирането на дизеловите двигатели. Лян също така се е съгласил да свидетелства срещу своите колеги, които също са забъркани в скандала, станал известен като „Дизелгейт”.

Инженерът работи за Volkswagen в Германия от 1983 г., а през 2008 г. се премества в американското подразделение на концерна. Срещу него са повдигнати две обвинения – за престъпен заговор с цел измама на американските власти, както и за нарушение на Закона за чистия въздух. Лян се е съгласил само с първото.

Още в петък 62-годишният Лян е признал официално, че той и колегите му са създали софтуер, който е позволил да бъдат излъгани органите, извършващи проверка на нивата на вредни емисии на дизеловите мотори на концерна. В резултат от действията му Volkswagen е получил сертификат от Агенция по защита на околната среда. Този документ е задъжителен за изваждане на разрешение за продажба на автомобили в САЩ.

Представител на прокуратурата заяви, че Лян и други инженери на германския производител, са били наясно, че няма как да направят двигател, който да отговаря на изискванията в САЩ. По тази причина те са създали и програмата, позволяваща измамата на софтуера. 

Присъдата срещу Лян ще бъде произнесена на 11 януари догодина. Инженерът е заплашен от 5 години затвор и глоба от 250 000 щатски долара.