От вчера са постъпили оферти за обучението на 1700 души от българската администрация за нуждите на предстоящото ни председателство на ЕС през 2018 г. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. по повод участието ни в предстоящата първа среща на триото Естония-България-Австрия в Талин Тя изрично подчерта, че България ще председателства Европейския Съвет, а не Европейската комисия като коментар на евентуални очаквания дали за тези 6 месеца ще се подобри жизненото равнище на България.

Досега от българския бюджет не е даден и един лев за подготовката за бъдещото ни председателство. Средствата идват от т.нар. комуникационна стратегия. Всяко министерство казва какво му е необходимо, а министърът на финансите решава дали парите могат да бъдат дадени, поясни Кунева. Така тя обясни и произхода на средствата, данени от Министерството на културата, за разяснителна работа в някои медии.

Приоритетите ни се определят на първо място от европейската програма 2020, каза Кунева. Като втори ограничител тя посочи броя на т.нар. зрели досието или фишове, които са на такава степен на подготовка, че да разчитаме те да приключат по време на нашето председателство. Третият приоритет е визията, която можем да дадем по теми, които не са в сферата на законодателството или не са част от инициативите на Европа 202 каза тя. И отново даде примери с декларацията на младите учени, с необходимостта от обсъждането на кохезионната политика, на търговските споразумения. Според нея Великобритания може да бъде включена в общата търговска политика на ЕС. Българската администрация е много подготвена, защото тя не е преставала да работи по подобни теми, смята Кунева. Приоритетите на се измислят от моя кабинет, а се предават от съответните министерства, подчерта Кунева.

Не коментирам хипотези, каза тя в отговор на въпрос как оценява хипотезата за смяна на българския кандидат за най-високия пост в ООН.

Ще обърнем внимание на стимулиране на бизнеса на малките предприемачи и ще коментираме темата за т.нар. сини карти, допълни директорът на Националния център по подготовката на председателство посланик Любомир Иванов. От брифинга той тръгна за летището, от където заминава за Талин първа среща на триото Естония-България-Австрия. Стана ясно, че най-после центърът е ситуиран в административната сграда на НДК и вече се набират специалисти за екипа.