Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на Щаба на мисията „Решителна подкрепа” в Кабул, Афганистан, съобщиха от пресцентъра на министерство на отбраната.

От българското военно министерство отбелязват, че нападението е било извършено днес, 12 септември 2016 г., в 05.09 часа местно време (03.39 часа българско време).

През ноември 2013 г. с решение на Министерски съвет България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа” с до 110 военнослужещи.

Първият български контингент, в състав взвод за охрана на летище Кандахар и екипи от съветници и щабни офицери, замина за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ през ноември 2014 г. Основните задачи на контингента са: охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар от външни заплахи; проверка и контрол на трафика на хора и товарни автомобили; тренировка, обучение и подпомагане на формирования от Афганистанските сили за сигурност.

Мисията "Решителна подкрепа" на НАТО е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.