Безработицата у нас намалява и към края на юли е 8.2%, показват данните на Агенцията по заетостта. Малко над 268 хил. души са регистрирани в бюрата по труда в страната, като за една година те са намалели с почти 42 хил. души. 

 

В редица области обаче възстановяването на пазара на труда все още не се случва, защото броят на продължително безработните хора, както и тези в предпенсионна възраст остава висок. Това показват и данните за това колко месеца се чака в бюрата, преди хората да намерят препитание.


Най-трудно се намира работа в Търговище. Причината е, че през юни регистрираните в бюрото по труда чакат средно по почти 19 месеца, което означава, че продължително безработните са огромен дял там. Безработицата в града е средно 15%.


За страната средният престой в бюрата е 10 месеца и за една година е намалял от 10.8 месеца, пише в. "Сега".

В Сливен например се чака средно над 17 месеца, а в Монтана, Видин и Шумен - малко под 17 месеца. Над една година стоят в бюрата и хората от Враца и Разград. Около 15 процента е и в областите Смолян, Силистра. Във Видинско всеки пети е безработен.


На другия полюс е София, където безработните остават на борсата средно по четири месеца.В Габрово пък се чака по почти 6 месеца, в Перник и Варна - по седем.