От утре (12 септември) Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България, насрочени на 6 ноември.

Започва приемът и на документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум, пише БГНЕС.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 до 17.00 часа. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за президентските избори е до 17.00 часа на 21 септември, а за инициативните комитети до 26 септември.

26 септември е крайният срок и по отношение на документацията за референдума.По традиция първи в ЦИК регистрация ще внесат от ГЕРБ. Още в 9.00 часа ръководството на партията ще подаде необходимите документи за регистрация, след като от дни членове на младежката регистрация пазят ред пред входа на ЦИК.

Миналата седмица стана ясно колко ще ни струва вотът през ноември. Средствата се осигурят от централния бюджет за 2016 година.Въпросите на референдума, по които своето мнение ще дадат гражданите, са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”.