През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия.

Опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата, са неприемливи и категорично трябва да бъдат осъдени.

Това се казва в съвместна декларация на премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния. Страната ни извървя своя преход към демокрация като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество.

Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. "Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш", е казал Васил Левски. "Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата".

Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи. "Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва", казва Левски, завършва декларацията на Орешарски и Плевнелиев.