Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ в община Русе връчи днес пред Доходното здание грамоти на участниците в международния пленер „Арт пристан Русе“.

Г-жа Кремена Раднева, която е главен организатор на събитието, отправи към участниците своята благодарност за труда им и за възможността русенци да се докоснат до творчеството, което са създали и превърнали в красиво изкуство. Г-жа Петрова се обърна към талантливите творци с думите: „Искрено се възхищавам от таланта ви и атрактивния начин, по който е поднесен пленера. Събитието се развива с годините и това, което виждам е доказателство за това“, след това благодари за труда им и на всеки участник връчи грамота.

Детско-юношеският пленер по изобразително изкуство и фотография се провежда за пети пореден път, провокирайки креативност у младите участници. Той се осъществи в периода 7-10 септември. Темата тази година беше „Арт разходка с лодка“, а децата имаха възможността да приложат различни техники в живописта, графиката и другите видове изобразителни изкуства и фотографията, обменяйки своите идеи и опит. Творбите им бяха представени и аранжирани като Арт инсталация, която имаше формата на лодка.

Организатори са СНЦ „Детски пристан“ – гр. Русе. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Булмаркет ДМ ООД, Интер Консулт Груп ООД, Фондация“Бистра и Галина“ и със съдействието на Община Русе и Mall Rousse. Организаторите целят „АРТ ПРИСТАН РУСЕ“ да се превърне в Лятна школа по изкуствата с утвърдено име и качествена подготовка на участниците в областта на изкуствата.

Участие взеха деца от Габрово, Добрич, Крайова (Румъния) и Русе. От 11 септември експозицията ще бъде изложена в Mall Rousse.