Компанията Фейсбук възстанови свалената от публикацията на норвежкия писател Том Егеланд известна фотография „Ужасът на войната“, съобщи Ройтерс.

Ръководството на социалната мрежа е преразгледало решението си за сваляне на фотографията след протестите на обществеността, включително острата критика от страна на норвежкия премиер.

"Преразгледахме в дадения случай, прилагането на стандартите на мрежата и признаваме историчността и глобалното значение на тази снимка, запечатала определен исторически момент", се казва в обяснението на Фейсбук.

Скандалът избухна заради отстраняването на статия, съдържаща снимката на деветгодишната Ким Фук, направена от фотографа Ник Ут през 1972 г. , който е запечатал как момичето тича ужасено без никакви дрехи след тежките изгаряния при атака с напалм.

Сам главният редактор на най-големия норвежки вестник „Афтенпостен“ Еспен Егил Хансен написа открито писмо след изтриването на снимка, като изтъкна опасната неспособност „да се прави разлика между детска порнография и знаменитата снимка, запечатала ужаса на войната“, и нежеланието „да се предостави място на здравия разум“.

Фоторепортерът на Асошиейтед прес Ник Уд бе удостоен за фотографията „Ужасът на войната“ с престижната награда Пулицър.

Ким Фук бе назначена през 1997 г. за посланик на добра воля на ООН и учреди фонд, оказващ медицинска и психологическа помощ на жертви на войните.