Руската страна очаква от България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга си за АЕЦ "Белене", който възлиза на 620 млн. евро. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом" след срещата на нейни представители с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се подчертава в съобщението.

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

От руска страна в срещата участваха представители на Държавна корпорация „Росатом” и на Групата компании ASE, а от българска страна - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Българския енергиен холдинг и неговата дъщерна фирма Националната електрическа компания.

Страните обсъдиха по-нататъшните стъпки в рамките на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, в съответствие с което българската компания НЕК трябва да компенсира на руския „Атомстройекспорт” щетите, нанесени от прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 620 милиона евро. Освен това, до пълното погасяване на цялата сума на щетите ежедневно се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.