БСП поискаха оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова заяви, че лично премиерът Бойко Борисов носи отговорност за назначаването на областния управител на София,а Бъчварова е съучастник в тази сделка. Нинова беше категорична, че Бъчварова е излъгала, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка. Нинова заяви също, че БСП разполага с документа до нея и нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за сделката с царските конюшни.

Нинова посочи, че ако ГЕРБ искат оставката на областния управител на София Веселин Пенев, то от БСП искат вече оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е излъгала и е съучастник в тази сделка. От БСП искат и да се вземат мерки и сделката да бъде спряна и развалена, защото има достатъчно основание за това.

Жельо Бойчев от своя страна каза, че битката с ГЕРБ е винаги много трудна и за да няма манипулации от тяхна страна и да обвиняват БСП, че подвеждат, Бойчев прочете някои от документите, с които разполагат. "Искам да ви кажа, че на 25 февруари от областната управа в София до Бъчварова областният управител завежда документ за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот, собственост между държавата и частно лице, върху, което са изградени сградите.

В документа областният управител съобща на Бъчварова, че в Областната администрация е внесена преписка от 10.08.2015 г. от "Евротрансбилд" ООД.

След това на 6.062016 г. МВР с подписа на министър Бъчварова се отговаря на областния управител. В отговора има отказ от сградите, които стопанисва МВР, има предложение тези сгради от публична да преминат в частна държавна собственост. В последното изречение обаче пише: "Реализирането на горните предложения ще бъде предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземлен имот между държавата и установения собственик в момента "Евротрансбилд".

Бойчев припомни, че Бъчварова в качеството си на вицепремиер отговаря и за дейността на областните управители и за коалиционния формат, независимо, че ГЕРБ в момента се опитва да обясни, че някой им е предлагал кандидатури за областни управители и те само ги назначавали.