Френската полиция арестува три жени, заподозрени, че са планирали незабавни атаки в страната. При задържането на заподозрените полицай е бил ранен с нож, а една от жените е била простреляна.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че жените – на възраст 19, 23 и 39 години, са подготвяли „нови насилствени и непосредствено предстоящи действия”.

Простреляната жена е дъщеря на собственика на изоставената край Нотр Дам кола, в чиито багажник бяха намерени 5 пълни газови бутилки. Според източник, близък до разследването, тя се е заклела във вярност на „Ислямска държава”.

Местен жител, станал свидетел на задържането в Буси Сен Антоан, южно от Париж, каза, че преди да бъдат заловени, жените изглеждали разтревожени и непрекъснато се оглеждали.

Когато полицаите се приближили, за да ги задържат, една от тях извадила нож и наръгала служител на реда в стомаха.

Четирима души – двама братя и приятелките им, бяха вече арестувани във връзка с разследването на случая с газовите бутилки.

Първите двама арестувани – на 34 и 29 години, са известни на силите за сигурност като свързани с радикални ислямисти.

Късно в сряда бяха арестувани братът на мъжа и приятелката му, и двамата на по 26 години.

Служител в бар недалеч от Нотр Дам пръв вдигна тревога в неделя, след като забеляза газова бутилка на задната седалка на паркирана сива кола, казаха от полицията.

Колата беше без регистрационни номера и с включени аварийни светлини.

Газовата бутилка в купето се оказа празна, но в багажника бяха открити 5 пълни. В колата са открити също 3 бутилки с дизелово гориво, но детонатори не бяха намерени.

Ако става дума за атентат, методът изглежда много странен, казаха от полицията.

Френските спец служби са нащрек и по отношение на опасността, която представляват завръщащите се от Сирия екстремисти, които са се сражавали в редиците на ИД.

Главният прокурор на Франция обяви, че понастоящем в Сирия има около 700 френски граждани.