Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер съобщи, че Анкара е одобрила визита на германски депутати в турската база на НАТО „Инджирлик“, след като първоначално отказваше да допусне законодателите. Причина за конфликта стана приета от Бундестага резолюция, в която масовите убийства на арменци по времето на Първата световна война са определени като геноцид.

„Приветствам факта, че турското правителство одобри плана за посещение на комисията по отбрана на германския парламент“, в базата „Инджирлик“, посочи министърът, цитиран от в. „Хюриет“. „Армия, която се отчита пред парламента, трябва да има възможността да бъде посещавана от неговите депутати“, допълни той.

Обтегнатите отношения между Берлин и Анкара заради резолюцията за арменския геноцид се влошиха допълнително след отказа на Турция да допусне германски депутати на територията на „Инджирлик“. Към момента там има разположени близо 250 германски военни, шест разузнавателни самолета и един танкер за въздушно презареждане на летателни апарати.

По-рано в германските медии се появиха съобщения, че Берлин се готви да изтегли военното си присъствие от базата, но това така и не се случи.

Развръзка в отношенията между двете държави настъпи, след като по-рано този месец Щайнмайер заяви, че резолюцията на парламента не е правно обвързваща за правителството.