Татяна Дончева се включва в президентската битка с вице Минчо Спасов от НДСВ. Лидерът на "Движение 21" обяви кандидатурата си днес. 

Двойката ще бъде издигната от коалиция между двете партии и подкрепена от инициативен комитет начело с царската ексдепутатка и бивша зам.-шефка на НС проф. Камелия Касабова. 

В комитета влизат оперната прима Александрина Милчева, юристът проф. Снежана Начева, балерината Милена Симеонова, кинорежисьорите Малина Петрова и проф. Иван Ничев, президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков, бившият футболен треньор на националните Пламен Марков, режисьора Борис Панкин и много други. 

Листата е отворена, всеки желаещ може да се присъедини, обясни Касабова. "С Минчо сме извоювали някак си правото да не бъдем мразени от народа, след като след излизането ни от парламента продължаваме да водим политическа дейност. Това е извоювано от нас отношение, най-вече с принципност и воюване за каузи", обясни Дончева. Няма да ни сбъркате с други кандидати. Не сме дежурните участници в партийни схеми, не сме съсловни кандидати, нито посочени от партийни лидери. Нашият противник не са другите кандидати, а проблемите в държавата, обясни Дончева. Без такова съюзяване не е възможно противопоставяне на мутрите днес, каза тя.

Липсата на справедливост можела да се преодолее чрез.дълбока ревизия на прехода. А един от инструментите за такава била конституционната реформа, каквато юристката се закани да направи, ако стане президент. Част от нея била и съдебната реформя, като Дончева поиска президентът да поеме отговорност за назначаване и уволнение на главния прокурор, като така носи отговорност за държавното обвинение. Като национални приоритети тя ще налага образованието и културата. 

Ще наложим "Винету" като задължителна книга в 7 клас, пошегува се Минчо Спасов. Но сериозно допълни, че е по-важно да са наложи Херман Хесе с труда му за Сидхарта, давайки пример, че принцът станал обикновен човек като него и Дончева, когато разбрал, че крайностите не са добри и верният път е следният, нормалният. 

Двойката ще налага социален минимум за всеки гражданин, който да включва минималния доход за нормален живот и пакет от социални услуги. 

"Не е нормално да има порцион за кучета в приютите, за бежанците в лагера и за затворниците в затвора, а за нормалния човек на няма нещо, към което държавата да се стреми. Това, което позволява на човека да се чувства човек, спокоен и да чувства държавата свой дом", обясни Дончева. Президентът не може да бъде ляв или десен, категорична бе тя. 

Двете партии, които от доста време си симпатизират, обявиха, че това е началото на по-дългосрочно сътрудничество.